matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie przez części
Całkowicz:
Witam Mam zadanie z całkowania przez części : ∫2x
2
arctgxdx,
1
|u=arctgx u`=
1+x
2
2x
3
|v`=2x
2
v=
3
2x
3
2x
3
=arctgx
−∫
3
3+3x
2
i tutaj nie wiem co dalej niestety , proszę o pomoc
17 sty 16:53
Całkowicz:
Up
17 sty 17:44
Mila:
2∫x
2
arctgx dx=
1
1
[arctgx=u,
dx=du, dv=x
2
dx, v=∫x
2
dx=
x
3
]
1+x
2
3
1
1
x
3
=2*[
x
3
*arctgx−
∫
dx]=
3
3
1+x
2
dzielimy x
3
przez (x
2
+1)⇔ x
3
: (x
2
+1)=x −(x
3
+x) ======= −x to jest reszta
x
3
−x
=x+
x
2
+
x
2
+1
cd całki
1
1
x
=2*(
x
3
*arctgx−
[∫(x) dx−∫
dx])=... dokończ
3
3
x
2
+1
17 sty 22:03