matematyka rozszerzona potęgi
natalia: Mógłby mi ktoś pomóc z tymi zadaniami ?
oblicz
a) 490,7 *7−1,4*274/3
b)4√32*100,75*51/4
c)6−0.5*22.5 *271/2
oblicz
a)181/2*21/2+31/2*271/2
b)21/4*81/4−161/3 *3√4
17 sty 16:48
natalia: hallo?
17 sty 18:03
Janek191:
Np. a)
490,7*7−1,4*2743 = (72)0,7*7−1,4*271*2713 =
= 72*0,7*7−1,4*27*3√27 = 71,4 − 1,4 *27*3 = 70*81 = 1*81 = 81
17 sty 18:14
Janek191:
Np. a)
490,7*7−1,4*2743 = (72)0,7*7−1,4*271*2713 =
= 72*0,7*7−1,4*27*3√27 = 71,4 − 1,4 *27*3 = 70*81 = 1*81 = 81
17 sty 18:14
Janek191:
b) Podpowiedź:
4√32 = 4√ 25 = (25}14 = 254
100,75 = (5*2)0,75 = 50,75*20,75
514 = 50,25
17 sty 18:18
natalia: Janek ale jak w przykładzie b rozłożyłeś 10 na( 52 )i jeszcze zostaje te O,75 to nie powinnam
2 pomnożyć z 0,75 ?(chyba to zależność jest )
17 sty 18:24
Janek191:
Tam jest 10 = 5*2 , a nie 10 = 5
2 !
17 sty 18:30
Janek191:
Tam jest 10 = 5*2 , a nie 10 = 5
2 !
17 sty 18:30
Janek191:
( a*b)n = an * bn
17 sty 18:31
Janek191:
z.2 a)
212*1812 + 312*2712 =
= ( 2*18)12 + ( 3*27)12 = 3612 + 8112 =
= √36 + √81 = 6 + 9 = 15
17 sty 18:36
natalia: ok,nie wiedziałam ze tak można

w taki razie 2
5/4*2
0.75*5
0,25=2
5/4+
0.75(przy
mnożeniu dodaje )?*5
0.25 =to będzie 2
2*5
0.25?
17 sty 18:45
Janek191:
an *am = an + m
17 sty 18:46
Janek191:
Kliknij sobie po lewej stronie na:
liczby i wyrażenia algebraiczne i poczytaj : mnożenie i potęgowanie ( wzory ! )
17 sty 18:49
natalia: wiesz co ja te wzory mam przed oczami w swoim podręczniku .
17 sty 18:50
Janek191:

Miało być : potęgowanie i pierwiastkowanie
17 sty 18:50
Janek191:
To trzeba z nich umiejętnie korzystać
17 sty 18:51
natalia: ale te 22*50.25 tak ma być ? (nie wiem co dalej z tym zrobić )
17 sty 18:54
Janek191:
1 b)
= 254*50.75*20,75*50,25 = 21,25*20,25*50,75*50,25 =
= 21,25 + 0,25 *50,75 +0,25 = 21,5*51 = 21*20,5*5 = 10 √2
17 sty 19:02
Janek191:
Prawo przemienności mnożenia: a*b = b*a
17 sty 19:03
Janek191:
Pomyliłem się

... = 2
1,25* 2
0,75 = 2
2 = 4
17 sty 19:05
natalia: a ja mam w 1 zadaniu punkt b )odpowiedź ze wychodzi 20 ?
17 sty 19:10
natalia: z podręcznika
17 sty 19:10
natalia: to chyba coś zle jest
17 sty 19:35
Janek191:
Przecież Ci napisałem o godz. 19.05 że się pomyliłem

Napisałem 2
0,25 zamiast 2
0,75 i dlatego mi źle wyszło.
Wyjdzie 20.
17 sty 19:49
natalia: 21*20.75*5= z tego ma wyjść 20? Dobra podaje się ale dzięki za pomoc.
17 sty 20:01
Janek191:
Patrz 19,02
... = 21,25*20,75*50,75*50,25= 22*51 = 4*5 = 20
17 sty 20:07
natalia: dobra ,rozumiem. teraz
17 sty 20:17