zespolone
Basiek: Potęgi w zespolonych
Cześć, chciałabym sobie spotęgować pewien twór, jednak wychodzi mi mały komos, a nawet spory.
Mógłby ktoś zrewidować moje obliczenia?
| | √3+i−√3i+1 | | √3+1 | | 1−√3 | |
z= |
| = |
| +i |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 4+2√3+4−2√3 | | 8 | | √2 | |
|z|=√ |
| =√ |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 2 | |
I tuuuu...
W sinusie jest to samo, tylko zmiana znaku. Jak stąd niby wybrnąć?
17 sty 16:48
Saizou :
a czo to za x w liczniku ?
17 sty 16:54
Basiek: Ja to w ogóle pięknie zapisałam. Wow.
17 sty 16:55
Basiek: Mózg mnie dziś zawodzi, przestaję sobie wierzyć.
17 sty 16:55
Saizou :
| | 1−i | | √3+i | | (1−i)(√3+i) | | √3+i−√3i+1 | |
z= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | √3−i | | √3+i | | 3+1 | | 4 | |
Policzę lzl
2, żeby ominąć pierwiastek
| | 3+2√3+1 | | 3−2√3+1 | | 8 | | 1 | | 1 | |
lzl2= |
| + |
| = |
| = |
| czyli lzl= |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | | 2 | | √2 | |
| | | | √3+1 | | √6+√2 | |
cosx= |
| = |
| *√2= |
| |
| | | | 4 | | 4 | |
arc cosx=15
o
17 sty 17:03
Basiek: Skąd wniosek o arccosx?
17 sty 17:07
Mila:
Zależy do jakiej potęgi chcesz to podnieść.
17 sty 17:09
Basiek: 26 :<
17 sty 17:10
Saizou :
to się widzi
| | √6 | | √2 | |
oblicz sobie cos15=cos(45−30)=cos45cos30+sin45sin30= |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | |
17 sty 17:14
Saizou :
albo tak
powinno być łatwiej
17 sty 17:15
Basiek: Ups...
17 sty 17:17
Saizou : najprostsze rozwiązania są najtrudniejsze
17 sty 17:22
Basiek: Dzięki wielkie. To wszystko tak bardzo ułatwia.
17 sty 17:24
Gray: Zdecydowanie postać trygonometryczna i wzór de Moivre'a do tego co Saizou napisał.
17 sty 17:25
Mila:
| 1−i | | (1−i)*(√3+i | | (1−i)*(√3+i) | |
| = |
| = |
| |
| √3−i | | 3−i2 | | 4 | |
| | (1−i)*(√3+i) | | (1−i)2*(√3+i)2 | |
([ |
| ]2)13=[ |
| ]13= |
| | 4 | | 16 | |
17 sty 17:28
Basiek: Milu, dziękuję, przyznaję, że trochę nie rozumiem, ale zaraz pomyślę.
17 sty 17:37
Basiek: Robię przerwę do 18, bo mój mózg mnie oprotestował, więc później w razie czego zapytam o to,
czego nie rozumiem, dobrze?
17 sty 17:38
Basiek: Milu, mogłabyś wyjaśnić, jak przeszłaś z przedostatniego wyniku do ostatniego? Przede
17 sty 20:04
Lukas:
| | 1 | |
( |
| )2=U{1}{16{ wyciągnęła przed nawias |
| | 4 | |
17 sty 20:09
Basiek: | | 1 | |
No, ale z tego zapisu wynika niejako wyciągnięcie ( |
| )13/2, a nie do potęgi 13, a |
| | 16 | |
dalej w zasadzie też widzę ciemność...
17 sty 20:18
Mila:
Wykonałam potęgowanie w liczniku:
| | (1−2i+i2)*(3+2i√3+i2 | |
= |
| = |
| | 16 | |
| | −2i*(2+2i*√3 | | −4i−4√3*i2 | |
= |
| = |
| = |
| | 16 | | 16 | |
17 sty 21:11
Basiek: Dziękuję.

Chyba 7−ma godzina z matematyką nie ma jednak sensu.
17 sty 21:14
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Ponadto ( |
| )132= ( |
| )12)13=( |
| )13 |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
17 sty 21:20