piłka
pizzaaa: Piłkarz kopnął piłkę pod kątem alpha = 30 do poziomu z prędkością początkową V0= 12m/s
kierując ją do bramki znajdującej się od niego w odległości d = 10m (mierzonej w poziomie).
Przedstaw ruch piłki w układzie współrzędnych (x,y), obierając oś x poziomo na ziemi a oś y w
pionie zwróconą w górę. Napisz równania x=x(t) i y=y(t) po czym oblicz:
a) czas dotarcia piłki do bramki,
b) na jakiej wysokości y znajdzie się piłka po dotarciu do bramki.
a) wyszło mi 0,96s, ale nie wiem czy dobrze. liczone ze wzorów: x=Vx*t ⇒ t=x/Vo * cosα
b) czy skorzystamy tutaj z: Vy=Vo * sinα, a potem: y=Vy*t−gt2/2?
proszę o pomoc...
17 sty 16:38
pizzaaa: .
17 sty 18:05
pizzaaa: .
17 sty 19:43