pomoccyy !
matma!: 1.rozstrzygnij, czy wyraz a248 ciągu Fibonacciego jest liczbą parzystą, czy nieparzystą.
2.pierwszy, trzeci i jedenasty wyraz ciągu arytmetycznego o różnicy r≠0 sa kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego o ilorazie q. suma pieciu poczatkowych wyrazów ciagu geometrycznego
wynisi 1023. wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego.
3.wyznacz wszystkie ciagi geometryczne, w których kazdy wyraz począwszy od trzeciego jest
srednia arytmetyczną dwóch pozostałych.
17 sty 16:31
matma!:
17 sty 16:38
matma!: ?
17 sty 17:09
Saizou : wypiszmy kilka pierwszych wyrazów ciągu Fibonacciego
1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89....
zatem jaką zauważasz prawidłowość ?
17 sty 17:27
matma!: 1+2=3 2+3=5 3+5=8 itd ..:?
25 sty 12:52