Pochodna
52: Mam pewne pytanie.
Czy istnieje jakiś szybszy sposób na policzenie pochodnej ln
2x, bo ja to robię tak:
| | 1 | | 1 | | 2lnx | |
(ln2x)'=(lnx * lnx)'= |
| lnx+ |
| lnx= |
| |
| | x | | x | | x | |
Bo się zastanawiam co jeśli będę miał ln
3x ln
4 a ogólniej rzecz biorąc to ln
nx, gdzie n∊N
Czy niestety muszę zawsze to liczyć "na piechotę" ?
17 sty 16:01
Kacper:
Oblicz kilka początkowych i zapewne jest jakiś wzór na to
17 sty 16:02
Janek191:
| | 2 ln x | |
( ln2 x) ' = [ ( ln x)2] ' = 2 lnx *( ln x) ' = |
| |
| | x | |
17 sty 16:03
52: Witaj

Właśnie jak napisałem swój post i przeczytałem to, to też o tym pomyślałem

Dobra jak będę miał jeszcze siły to będę musiał tak zrobić. na razie wracam do całek.
17 sty 16:04
Janek191:
[ ln4 x] ' = 4( ln x)3 *( ln x) ' =
17 sty 16:04
52: Witam

No tak
Janek191 
Dziękuję bardzo
17 sty 16:05
52: Ogólnie rzecz biorąc to
17 sty 16:11