:D
matma!: stonoga przez 18minut ubierała buty.w dwóch pierwszych minutach ubrała cztery buty, a w kazdych
kolejnych dwóch minutach wkładała o dwa buty wiecej niż w poprzednich.ile butów ubrała, przy
założeniu, ze zadnego włozonego nie sciagnęła?
wyszło mo raz: 180, a drugi raz 108 i nie wiem który wynik dobry, czy wgl którys jest dobry
17 sty 15:45
matma!: ktos pomoże?
17 sty 16:13
Janek191:
Na piechotę
4 + ( 4 + 2) + ( 6 + 2) + ( 8 + 2) + (10 + 2) + (12 + 2) + ( 14 + 2) + ( 16 + 2) + ( 18 + 2) =
= 4 + 6 + 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18 + 20 = 108
lub z wykorzystaniem ciągu arytmetycznego .
17 sty 16:30
Janek191:
Na piechotę
4 + ( 4 + 2) + ( 6 + 2) + ( 8 + 2) + (10 + 2) + (12 + 2) + ( 14 + 2) + ( 16 + 2) + ( 18 + 2) =
= 4 + 6 + 8 + 10 + 12 + 14 + 16 + 18 + 20 = 108
lub z wykorzystaniem ciągu arytmetycznego .
Ale chyba ubrała tylko 100 butów, bo ma 100 nóg
17 sty 16:31
matma!: hahah no tak 100 powinna

dzięki
17 sty 16:32