Wlasnosci funkcji
5-latek: Co powiesz o nastepujacych dwoch funkcjach odwzorowujacych zbiorN liczb naturalnch w siebie :
f(x)=2x
g(x)={0 dla x<=5
{x−5 dla x>5
Podaj po jeszceze jednym przykladzie na obie sytuacje
17 sty 15:33
5-latek:

Narysowalem wykresy tych funkcji ale nie wiec czy to cos da
17 sty 15:39
5-latek: f(0)=0
f(1)=2
f(3)=6
f(4)=8
f(f)=10
f(6)=12 itd
mamy teraz
g(0)= 0
g(1)=0
g(3)=3
g(4)=0
g(5)= 0
g(6)= 1
g(7)=2
g(8)=3
g(9)=4
g(10)=5
17 sty 15:50
5-latek: g(3)=0 a nie 3
17 sty 15:51
J:
..dziedziną jest N , więc wykresem są punkty, a nie proste...
17 sty 16:00
5-latek: Po rozpisaniu to zauwazylem ze wartosci funcji f(f) beda parzyste
Od x=0 do x=5 wartosc funkcji g(x) jest stala i wynosi 0
Natomiast od x=6 wartosc funkcji jest niepaarzysta dla xparzystych i odwrotnie dla x
nieparzystych wartosc funkcji jest parzysta .
Tyle co zauwazylem
17 sty 16:02
5-latek:
17 sty 16:06
5-latek: Czesc
J
W zerze powinna tez byc czarna kropka
17 sty 16:08
5-latek: Ale jaki wniosek z tego mam wysunac to nie wiem
17 sty 16:10
J:
ja bym powiedział tak:
pierwsza to rosnący ciąg arytmetyczny
druga ciąg niemalejący
17 sty 16:13
5-latek: J nie bylo jeszcze ciagow . To 1 klasa liceum (wiec chyba trzeba cos pokombinowac z
definicja funkcji X w Y
17 sty 16:15
J:
..pytanie jest zbyt ogólne..., nie znam programu liceum i nie wiem co ,powinni wiedzieć o
funkcjach...
17 sty 16:20
J:
..ale wiem,że źle postawiłem przecinek...
17 sty 16:24
5-latek: Taka jest tresc zadania (przepisalem doslownie ) zeby sie niczego nie domyslac
Ksiazka jest 1993r. Na razie dziekuje za pomoc
17 sty 16:24
Eve: obie funkcje przyjmuja wartości nieujemne
f(x) jest funkcja rosnacą, ma 1 miejsce zerowe
g(x) w przedziale <0,4> jest stała w <5,∞> jest rosnąca, ma 5 miejsc zerowych
w obu przypadkach zbiorem wartości jest N (oczywiście dla g(x) {y∊N i y≥0}
17 sty 16:32
5-latek: Na razie CI dziekuje
Eve
Jeszcze podpytam
Mile bo ona ma ta ksiazke
17 sty 16:39
Gray: Skoro to początek funkcji, to może chodzić o to, aby zwrócić uwagę na różnicę między funkcją, a
funkcją różnowartościową; może warto coś o przekształceniu wzajemnie jednoznacznym dodać.
Jedna z nich ma tę własność.
17 sty 16:42
Mila:
Tak to o to chodzi Gray.
f(x) jest różnowartościowa .
g(x) nie jest różnowartościowa.
17 sty 16:50
5-latek: Funkcja f(x) jest funkcja roznowartosciowa natomiast funkcja g(x) nie jest taka funkcja
Funkcja y=2x jest wzajemnie jednoznaczna .
przepraszam ale nie rozumiem dlaczego piszsa na poczatku(zbior licz naturalnych w siebie
17 sty 16:59