granice
Ala: Podać wartości granic
a) lim log√37−5 x =
x→0+
Wiem, że funkcja ta będzie rosnąca bo podstawa jest większa od 1
17 sty 15:27
J:
..zatem .. lim = − ∞
17 sty 15:28
Ala: a dlaczego ?
17 sty 15:32
J:
..popatrz na wykres funkcji: y = logax , gdy a > 1
17 sty 15:39
Ala: a zapis x→0+ oznacza, że x są 10, 8, 5, 2 itd aż do zera tak ?
17 sty 15:40
J:
..że x zmierza do 0 od prawej strony..
17 sty 15:41
J:
w przypadku funkcji logarytmicznej może tylko zmierzać od prawej , bo D = R+
17 sty 15:43
Ala: więc dlaczego −∞ a nie po prostu 0 ?
17 sty 15:48
J:
jesli: x → +∞ , to: f(x) → +∞
jeśli: x→ 0 , to: f(x) → − ∞
17 sty 15:56
Ala: okej dzięki !
17 sty 16:01