Zapis
Klaudia: Niech X:={f: [0,1] →R : f(0) = 0, f(1) = 1 oraz f jest niemalejąca}. Zdefiniujmy
F: X →R wzorem F(f) = f(1/2) To są dane do zadania. Nie mogę zrobić zadań bo nie rozumiem
tego zapisu a dokładnie co to znaczy F(f)=f(1/2). Przetłumaczy mi to ktoś na normalny język?
17 sty 15:24
Gray: X to zbiór funkcji spełniających trzy warunki: f(0)=0, f(1)=1, f −niemalejąca. Do zbioru f
należy np. funkcja f(x)=x.
Na zbiorze X określono funkcję F, która każdej funkcji ze zbioru f, przyporządkowuje wartość
tej funkcji w punkcie 0,5. Dla funkcji f(x)=x mamy F(f) = f(1/2)=1/2.
17 sty 15:42
Gray: *ze zbioru X
17 sty 15:43
Janek191:

X = { f : [ 0 ; 1] → ℛ ; f(0) = 0, f(1) = 1 oraz f jest niemalejąca }
Np. f
1 (x) = x , f
2 ( x) = x
2 , f
3 (x) = x
3 , itp.
Funkcja F określona jest na zbiorze X , czyli funkcjom ze zbioru X przyporządkowuje ich
wartość dla x =
12
Np.
F( f
1) = f
1(0,5) = 0,5
F(f
2) = f
2( 0,5) = 0,5
2 = 0,25
F( f
3) = f
3( 0,5) = 0,5
3 = 0,125
itd.
Uwaga: wykresy wszystkich funkcji f
i ( niemalejących ) muszą się zawierać
w kwadracie ABCD
A = (0,0), B = ( 1,0), C = ( 1,1), D = ( 0 ,1)
Oczywiście nie muszą to być tylko funkcje potęgowe , ale muszą spełniać
podane warunki: f(0) = 0 , f(1) = 1 , f − jest niemalejąca ( czyli kawałkami rosnąca
lub stała )
17 sty 15:48