matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
ja:
znow pochodne
y=arccos
√
x
3
− 2x/ x
2
+ 1
22 lis 12:45
Basia:
x
3
−2x
t(x) =
x
2
+1
y = arccos
√
t(x)
v(x) =
√
t(x)
y = arccos v(x)
−1
y' =
*v'(x) =
√
1−v
2
(x)
−1
1
*
*t'(x)
√
1−t(x)
2
√
t(x)
(3x
2
−2)*(x
2
+1)−2x(x
3
−2x)
t'(x) =
=
(x
2
+1)
2
3x
4
+3x
2
−2x
2
−2−2x
4
+4x
2
=
(x
2
+1)
2
x
4
+5x
2
−2
(x
2
+1)
2
teraz do y' trzeba podstawić za t(x) i t'(x) i przekształcić co się da spróbuj sam (sama) skończyć, bo tam będą ułamki piętrowe, które trudno tu po ludzku napisać
22 lis 13:00