proszę o sprawdzenie: W urnie jest 12 kul: 4 białe, 6 czerwonych, 2 żółte. Losujemy z urny 2 kule bez
zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul:
a.) różnokolorowych
b.) tego samego koloru
Moc OMEGA= kombinacje 2-elementowe ze zbioru 12-elementowego = 66
a.)
A-zdarzenie polegające na tym ze wylosowane kule będą różnokolorowe
Liczba zdarzeń A = C
14 * C
16 + C
14 * C
12 + C
16 * C
12 = 32
P(A)=32/66 = 16/33
b.)
B-zdarzenie polegające ne wylosowaniu kul tego samego koloru
liczba zdarzeń B = C
24 + C
26 + C
22 = 22
P(B)=22/66 = 1/3
Prosze o sprawdzenie