Na wykresie funkcji określonej wzorem y=0,5x^3 wyznacz taki punkt P o odcietej d
Kottt: Na wykresie funkcji określonej wzorem y=0,5x3 wyznacz taki punkt P o odcietej dodatniej,
którego odległość od punktu A(4;−1,5) jest najmniejsza.
17 sty 15:15
J:
f(x) = √(x−4)2 + (0,5x3 + 1,5)2 .. i liczysz minimum tej funkcji
17 sty 15:19
Ocb: Witam moglby ktos podac pochodna lub powiedziec jak obliczyc?
3 sty 17:59
Jack:
f(x) = √(x−4)2 + (0.5x2+1.5)2
g(x) = (x−4)2 + (0.5x2+1.5)2
znajdz dla jakiego argumentu g(x) mamy najmniejsza odleglosc (ekstremum−minimum)
i ten argument podstaw do f(x)
3 sty 19:50