Logika, RELACJE
kuba123: Wyznaczyć złożenie relacji.
S1,S2 ⊆ ℕ2
∀(x,y∊ℕ) x S1 y ⇔ 2|x+y
∀(x,y∊ℕ) x S2 y ⇔ x+1|y
Proszę również o przynajmniej powierzchowne wytłumaczenie.
Znam definicję złożenia relacji, ale mam problemy z przykładami tego typu.
17 sty 14:42
kuba123: :(
17 sty 15:07
kuba123: halpme
17 sty 18:04
PW: Zgodnie z definicją S2•S1 to zbiór takich par (x, z), dla których istnieje y, taka że
xS1y i yS2z
2|(x+y) i (y+1)|z
x+y = k·2 i z = m(y+1), k, m ∊ ℕ
Z pierwszej zależności
y = 2k − x
podstawiamy do drugiej:
z = m(2k − x + 1)
z + mx = 2km+m
(1) z+mx = m(2k+1),
równanie to należy uznać za definicję złożenia S2•S1, to znaczy x(S2•S1)z gdy spełniony
jest związek (1).
Przykład "przejścia od x do z poprzez y":
x = 5, y = 7, z = 24
x+y = 12 = 2·6 (k=6); y+1 = 8, z = 3·8 = 24 (m = 3)
x pozostaje w relacji S2•S1 z liczbą z, czyli 5(S2•S1)24
Sprawdzenie spełniania definicji (1):
24+3·5 = 3(2·6+1).
17 sty 20:26
kuba123: Bardzo mi pomogłeś, dziękuję
18 sty 15:18