Relacja antysymetryczna
Beti: Relacja antysymetryczna Czy relacja x|y dla x,y∊N jest antysymetryczna? Warunek znam: dla
każdego x,y∊N [(x.y)∊r ⋀ (y,x)∊r]⇒x=y Czy wystarczy udowodnić że dla prawdziwej koniunkcji
wynika prawda to relacja jest antysymetryczna?
17 sty 14:26
PW: Zacytuję:
Czy wystarczy udowodnić że dla prawdziwej koniunkcji
wynika prawda to relacja jest antysymetryczna?
i powiem, że nie bardzo wiem o co pytasz, czy raczej po co pytasz.
Normalnie tak dowodzi się twierdzenia: zakładając prawdziwość założenia wykazuje się
prawdziwość tezy.
Założenie: Istnieją liczby naturalne k i m, dla których
(1) y = kx ∧ x = my.
Dowód. Przypadki x = 0 lub y = 0 wykluczamy jako niemozliwe (nie spelniaja zalozenia). Z
założenia wynika, że
x·y = (kx)(my).
Po zastosowaniu przemiennosci i lacznosci mnozenia wynika stad
xy = (km)xy,
a poniewaz xy≠0
1 = km,
co oznacza ze k = m = 1, czyli wobec (1)
y = x,
co konczy dowod.
17 sty 21:12
Beti: O tą koniunkcje y = kx ∧ x = my właśnie mi chodziło. Dziękuje!
18 sty 13:30