sd
grzybiarz: Wyznaczyć pochodną n−tego rzędu funkcji:
a) f(x) =ex
o co tu chodzi ?
17 sty 14:15
Eve: liczysz kolejne pochodne i ustalasz wzór na n−tą
17 sty 14:17
grzybiarz: ale ile tych pochodnych liczyć ? A jak wzór się ustala ?
17 sty 14:23
J:
n−ta pochodna z f(x) = ex = ex
17 sty 14:23
J:
..zapisz tak: fnex = ex
17 sty 14:24
daras: policz 100x pochodną to chyba już zauważysz prawidłowość
to tak jak ze zbieraniem grzybów
17 sty 14:38
grzybzgrzybawypluty: to ciągle będzie ex
ex
ex
ex
i co ?
18 sty 00:00
18 sty 00:04
Draghan: A odpowiadając na Twoje pytanie...
I nico.

Koniec. Odpowiedź, finito. Pochodna n−tego rzędu z f(x) = e
x, będzie równa po
prostu e
x.
18 sty 00:18
asdf:
teraz policz n−tą pochodną dla:
ex2
18 sty 00:27
asdf:
f(n) = (2x)n(ex2)
chyba − tak na szybkiego. Lepiej samemu sprawdzic.
Nastepnie policz:
x−1
18 sty 00:28
Draghan: | | 1 | |
To wiem! x−1 = |
| .  |
| | x | |
18 sty 00:30
asdf: ok, pogratulować mam?
18 sty 02:46