TEST VII
Blue: | | 1 | | 1 | |
zad.11 Wykaż, że najmniejszą wartością funkcji f(x) = |
| + |
| jest liczba 4. |
| | sin2x | | cos2x | |
http://i60.tinypic.com/fm1l42.jpg
zad.18 Do współśrodkowych okręgów poprowadzono styczne przecinające się w punkcie P=(0,4) .
Mniejszy okrąg ma równanie x
2+y
2−4x−2y+1=0, a styczna do większego okręgu ma równanie
12x−5y+20=0.
b) Wykaż, że styczne te są prostopadłe.
http://i57.tinypic.com/2lkp64h.jpg
Może to być tak wykazane


zad. 16 W prostopadłościanie długości krawędzi podstawy a , wysokości h oraz przekątnej
prostopadłościanu d=6 tworzą ciąg arytmetyczny. Wiedząc, że a+h=d, oblicz pole powierzchni
bocznej tego prostopadłościanu.
Wyszło mi Pb = 48, ale w odpowiedzi mam dwie możliwości, dlaczego

17 sty 13:30
J:
| | π | |
Ad1)...nie musisz wskazywać kąta |
| ... wystarczy jak napiszesz,że max sin2x = 1... |
| | 2 | |
17 sty 13:33
Blue: No w sumie

A drugie dobrze?
17 sty 13:39
Kacper:
To 18 gdzieś trochę pokręcone.
17 sty 14:59
Kacper:
W 16 jakie masz wymiary prostopadłościanu?
17 sty 15:13
Mila: Zadanie 18.
Musisz zauważyć, że do mniejszego okręgu istnieje jeszcze druga styczna x=0, która nie jest
prostopadła do stycznej 12x−5y+20=0.
Promień większego okręgu jest równy 3.
Jeżeli poprowadzimy drugą styczną do większego okręgu i przechodzącą przez (0,4) to ta styczna
ma równanie y=4 i jest prostopadła do prostej x=0.
17 sty 15:38
Blue: Czyli mamy dwie styczne parami prostopadłe?

Kacper : 2x4x4
17 sty 17:35
Kacper:
W prostopadłościanie są 2 możliwości, bo nie ma info w jakiej kolejności te podane odcinki
tworzą ciąg
17 sty 17:37
Blue: Rzeczywiście Kacper, ja przyjęłam, że w takiej kolejności są te wyrazy jak podali

Dzięki
18 sty 01:25