całka niewłaściwa
mat:
wyliczyłem już całkę oznaczoną ale mam problem z granica, jestem w takim momencie:
lim(A−>−
∞) −ln|A
2+1| + lim(B−>
∞) ln|B
2+1|
w odpowiedziach jest podane ze to jest rowne 0, ale nie wiem jak to bo przeciez ln|
∞|=
∞, co
nie?
17 sty 13:26
J:
| | 2x | | 2 | |
lim |
| = lim |
| = 0 |
| | x2+1 | | 2x | |
17 sty 13:29
mat: | | 2x | |
no ale przeciez ∫ |
| = ln|x2+1| i z tego ln licze granice |
| | x2+1 | |
17 sty 13:31
Eve: | | 1 | | 1 | |
lnI(A2+1)(B2+1)I= lnI(1+ |
| )(1+ |
| )I=? |
| | A2 | | B2 | |
17 sty 13:32
mat: @Eve
a co się stało z tym A2 i B2? (rozumiem ze wyciagniete przed nawias, ale gdzie sie podzialy?)
i nie wiedziałem ze mozna tak dodac do siebie te dwa logarytmy, nawet jesli A i B zmierzaja
gdzie indziej
17 sty 13:38