Matematyka rozszerzona
arek199602: Wyrażenie 12*4+14*6+16*8+....+118*20 jest równe
Proszę o pomoc w rozwiązaniu jak zacząć co wyłączyć przed nawias
17 sty 12:57
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * ( |
| − |
| ) |
| 2 * 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * ( |
| − |
| ) |
| 4 * 6 | | 2 | | 4 | | 6 | |
...
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
... = |
| ( |
| − |
| + |
| − |
| + ... + |
| − |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 6 | | 18 | | 20 | |
17 sty 13:02
arek199602: dzięki
17 sty 13:04