prosze o pomoc
matma!: 1.suma n początkowych wyrazów ciągu wyraża sie wzorem Sn= −n2−3/2n. naszkicuj wykres ciagu
(an).
2.wyznacz te wyrazy ciagu (an): an=(−n3+13n2−26n−40)/n+1 , które są liczbami naturalnymi
dodatnimi
17 sty 12:28
Godzio:
a
n = S
n − S
n − 1
| | −n3 + 13n2 − 26n − 40 | | −n2(n + 1) + 14n2 − 26n − 40 | |
an = |
| = |
| = |
| | n + 1 | | n + 1 | |
| | 14n(n + 1) − 40n − 40 | |
= −n2 + |
| = − n2 + 14n − 40 |
| | n + 1 | |
Sprawdźmy kiedy a
n > 0 (automatycznie będą naturalne, bo wyrażenie −n
2 + 14n − 40 jest
całkowite)
Δ = 196 − 160 = 36
√Δ = 6
n ∊ {5,6,7,8,9} − wyrazy o tych numerach są naturalne (ewentualnie 4 i 10 jeżeli 0 uznać za
naturalną)
17 sty 12:47
matma!: a to pierwsze zadanie? przynajmniej jakie mam dac punkty do wykresu ,..moze byc x=1 a y=−2,5 ,
nastepnie x=2 a y= −7 ?
17 sty 13:25
Godzio:
Tak, x (czyli n) mają być naturalne, a y (czyli an) już dowolne
17 sty 15:56