matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocyy
MMM:
Zapisz w najprostszej postaci wyrażenie: 1/4(2(log
2
a +3log
2
b)−3log
2
c)
22 lis 12:04
Basia:
=
1
4
(2(log
2
a+log
2
b
3
)−log
2
c
3
) = =
1
4
(2log
2
(ab
3
)−log
2
c
3
) = =
1
4
(log
2
(ab
3
)
2
−log
2
c
3
) =
1
a
2
b
6
=
log
2
=
4
c
3
a
2
b
6
log
2
(
)
1/4
=
c
3
a
1/2
b
3/2
log
2
c
3/4
22 lis 12:47