całeczka :D
lenovo: całka
Zrobiłem to po przez podstawienie x
+1=t i wyszło
√x2+1 +C
Gdy robie po przez podstawienie
√x2+1=t wychodzi ln|
√x2+1|+C
Czy obie odpowiedzi są poprawne czy mam gdzieś bład ?
17 sty 12:11
ICSP: Jedna jest błędna. Policz pochodną wyników
17 sty 12:22
lenovo: policzyłem z peirwszej wychodzi dobrze, z drugiej wychodzi na górze 2xdx a powinno być xdx...
17 sty 12:26
ICSP: Nadal źle policzona druga pochodna.
17 sty 12:26
ICSP: ale odpowiedź już dostałeś. Pierwszy wynik dobry, drugi zły.
17 sty 12:27
Eve: w obu przypadkach wyjdzie to samo
17 sty 12:31
lenovo: Policzyłem drugim podstawieniem tak, moze ktoś znajdzie błąd:
podstawienie
√x2+1=t
x
2+1=t
2
2xdx=2dt
xdx=dt
| | dt | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| *dt=ln|t|+c=ln{√x2+1|+C |
| | t | | t | |
17 sty 12:37
Eve: 2xdx=2tdt
17 sty 12:40
lenovo: a dzieki faktycznie xd <3 dla ciebie
17 sty 12:41
Eve:
17 sty 12:56