matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz sumę pierwiastków
Ibiza:
Cześć, potrzebuje małej pomocy.
Oblicz sumę pierwiastków równania należących do przedziału <0;6pi> sinx=0,9
17 sty 11:36
Godzio:
x
1
+ x
2
+ x
3
+ x
4
+ x
5
+ x
6
= (*) Zauważmy, że x
2
= π − x
1
, x
4
= 3π − x
3
, x
6
= 5π − x
5
(*) = x
1
+ π − x
1
+ x
3
+ 3π − x
3
+ x
5
+ 5π − x
5
= 9π
17 sty 12:43