Wspoliniowosc
Eagle: Sprawdź czy 3 punkty są wspoliniowe:
A=(−2,−3,1)
B=(1,−2,0)
C=(2,3,−1)
Dziękuję za pomoc
17 sty 11:33
5-latek: Z tego co pamietam z geometrii Pana Janowskiego to punkty sa wspoliniowe gdy leaza na jednej
prostej
17 sty 11:36
Eagle: Wiem o tym jednakże nie wiem jak wygląda prosta jeśli mamy 3 współrzędne
17 sty 11:39
kyrtap: ich iloczyn wektorowy dwóch wektorów ma się równać 0
17 sty 11:40
Eagle: Dziękuję bardzo☺☺
17 sty 11:49
Janek191:
Można też tak:
→
AB = [ 3, 1, −1]
→
AC = [ 4, 6, − 2]
Nie istnieje taka liczba a ∊ ℛ , że
a*[ 3, 1, − 1] = [ 4, 6, − 2]
więc punkty A,B, C nie są współliniowe.
17 sty 14:58