calki przez podstawienie lub przez części
Kuba: Pomocccy?
Mam problem z kilkoma całkami:
18) ∫e
−2x sin3x dx=
| | (lnx dx) | |
21) ∫ |
| |
| | x √1+(lnx)2 | |
22) ∫x arctgx dx=
25 ∫x
3 (lnx)
2 dx=
17 sty 10:56
Eve:
| | 1 | |
15) √1−x2=t⇒ |
| *2xdx=dt |
| | 2√1−x2 | |
spróbuj tak
17 sty 11:04
Eve:
16) 2 razy przez części
17 sty 11:07
Eve:
19)
e
x−1=t
e
x=t+1
e
x+1=e
x+1−2
17 sty 11:11
17 sty 11:13
Eve:
21)
lnx=t⇒x=et
dx=etdt
17 sty 11:15
Kuba: dzięki wielkie bede probował
17 sty 11:16
Eve:
24)
x2+6=t
2xdx=dt
17 sty 11:16
Kuba: w 18 dwa razy przez częsci tylko co mam przyjać za u i v' bo jak przyjmę za u 1/ex+1 a za v'
ex −1 to ta całka mi jeszcze bardziej rosnie ....
17 sty 11:30
Kuba: w 19
17 sty 11:31
Kuba: sory przeskoczyłem sobie linijk
17 sty 11:31
Eve: 19 masz rozwiązaną 11.11
w 18
u=e−2x
v'=sin3x
17 sty 11:36
Kuba: | | t | |
w zad 19 nie powinno wyjść ∫ |
| |
| | (t+2)(t+1) | |
17 sty 11:41
Eve: t−2 :0
17 sty 11:45
17 sty 11:57
J:
..nie...pomyłka..
17 sty 12:00
Kuba: | | t | |
jak obliczyc zad 19) ∫ |
| , próbowałem rozłożyć na ułamki proste ale wynik mi |
| | (t−2)(t+1) | |
nie wyszedł
17 sty 12:10
Eve: zajmij sie inną, spróbuje ja
17 sty 12:13
17 sty 12:17
Kuba: tak mi własnie wychodziło ale wynik koncowy nie zgodził sie policz jeszcze raz bo wydaje mi sie
ze powinno w mianowniku wyjsc (t+2)(t+1)
17 sty 12:23
J:
19) ..zaraz Ci napiszę ..
17 sty 12:30
Kuba: juz mi wyszło tylko mam dwa pytania
1) czy lne
x=x ?
| | 1 | | ex+1 | |
2) I czy 2∫ |
| =2 lne |
| ? |
| | t+2 | | ex | |
17 sty 12:31
Eve:
1) tak
2) a skąd to? ∫...=ln(t+2)
17 sty 12:36
Eve: masz racje tam ma być t+2, za szybko chciałam
17 sty 12:38
Kuba: | | ex+1 | |
w odpowiedziach mam x + 2 ln |
| |
| | ex | |
17 sty 12:40
J:
| | ex +1 −2 | | dx | |
19) = ∫ |
| dx = ∫dx − 2∫ |
|
|
| | ex+1 | | ex+1 | |
| | dx | | dt | |
teraz: ∫ |
| .. podstawienie: ex = t , lnt = x dx = |
|
|
| | ex+1 | | ex | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... = ∫ |
| dt = ∫ |
| dt − ∫ |
| dt = lnt − lnIt+1I
|
| | t(t+1) | | t | | t+1 | |
ostateczny wynik = x − 2x +2lnIe
x+1I + C = 2lnIe
x+1I − x + C
17 sty 12:41
Eve: czeka przelicze
17 sty 12:44
J:
masz źle podaną odpowiedź...
17 sty 12:46
Eve: cos nie tak:
| | ex | | ex+1 | |
ostatecznie ∫...= x−2[lnex−ln(ex+1)]=x−2[ln |
| ]=x+2ln |
| |
| | ex+1 | | ex | |
17 sty 12:54
Eve: wyjasnienie −lnx=ln(x−1)
17 sty 12:55
J:
..poprawny wynik to: 2lnIe
x +1I − x + C ...
17 sty 12:57
Kuba: mam jeszce jedno pytanko bo troche inaczej to policzyłem i chce sie upewnic czy jest dobrze
| | 1 | |
,gdy liczymy ∫ |
| to wychodzi ze wzoru ln ex+1 i czy nie mnożymy tego jeszcze |
| | ex+1 | |
przez pochodną tego samego
17 sty 12:59
J:
masz podane rozwiązanie tej całki o 12:41
17 sty 13:00
J:
| | ex+1 | |
i jeszcze jedno: 2lnIex+1I − x = x + 2ln |
| .. czyli w książce jest dobra |
| | ex | |
odpowiedź ..
17 sty 13:02
Eve: a gdzie masz taki wzór?
17 sty 13:02
Kuba: | | 1 | |
∫ |
| dx=ln|x| +c, moje pytanie brzmi czy za x możemy sobie podstawic ex+1 i czy potem sie |
| | x | |
tego jeszcze nie mnozy przez pochodna?
17 sty 13:05
Eve: nie, musisz liczyc przez podstawienie, oblicz pochodna z ln(ex+1) to zobaczysz
17 sty 13:08
J:
| | 1 | | dt | |
uważaj.. ∫ |
| dx .. podstawiasz: ex = t exdx = dt dx = |
| |
| | ex+1 | | ex | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
dostajesz ∫ |
| dt = ∫ |
| − ∫ |
| dt = lnItI − lnIt+1I + C |
| | t(t+1) | | t | | t+1 | |
17 sty 13:10
Kuba: ok dzieki wielkie wam pomogliscie mi, nie musze pół dnia siedziec nad tymi zadaniami
dzieki
17 sty 13:21
Eve: nmzc
17 sty 13:23
J:
..a co z zad 25) ..?
17 sty 13:24
Eve: 
zapomniałam?
17 sty 13:24
J:
..pytałem autora postu...
17 sty 13:27
Eve: lnx=t
et=x, dx=etdt
x3=e3t
potem za 4t=u i ostatecznie przez części
17 sty 13:27
Eve: nie zauważyłam innego nicku
17 sty 13:28
Kuba: jestem jestem
17 sty 13:29
Kuba: jak mi wyjdzie włg instrukcji to dam znac
17 sty 13:32
Eve: oki
17 sty 13:32
J:
radzę przez części : u = ln
2x , v' = x
3
| | 2lnx | | 1 | |
u' = |
| dx v = |
| x4
|
| | x | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
..jak dostaniesz wynik: |
| x4ln2x − |
| x4lnx + |
| x4 + C
|
| | 4 | | 8 | | 32 | |
.. to już jesteś dobry...
17 sty 13:39
Kuba: jakims cudem wyszło, troche casu to mi zajęło ale wynik sie zgadza

dzieki jeszcze raz
17 sty 13:43