geometria analityczna
kyrtap: Jak z postaci parametrycznej prostych wykazać że równania dwóch prostych przedstawiają tę samą
płaszczyznę
17 sty 01:07
kyrtap: może nie wykazać a pokazać
17 sty 01:24
Gray: Zakładam, że chodzi Ci o płaszczyzny (trochę pomieszałeś). Przy takim zadaniu, zwykle trzeba
coś policzyć. Sposobów rozwiązań może być wiele.
Ja wybrałbym chyba taki: skoro płaszczyzny mają być równe, to
a) muszą mieć wspólny wektor normalny ← to łatwo zbadać mając postać parametryczną oraz
stosując iloczyn wektorowy;
b) dowolnie wybrany punkt jednej musi należeć do drugiej.
17 sty 16:49
kyrtap: chodzi mi o proste

przykładowo mam równania prostych w postaci parametrycznej
| ⎧ | x = 1 − t | |
| ⎨ | y = 2 − 3t |
|
| ⎩ | z = 4t | |
oraz
| ⎧ | x = 2t | |
| ⎨ | y = −1 +6t |
|
| ⎩ | z = 4 − 8t | |
i mam pokazać że owe równania przedstawiają tę samą prostą
17 sty 16:53
Mila:
Np. tak:
Wektory kierunkowe:
u
→[−1,−3,4]
v
→[2,6,−8] || [1,3,−4]
Proste równoległe : (gdyby nie były, to koniec− proste nie pokrywają się)
Dla t=0
A(1,2,0)∊ pierwszej prostej
| | 1 | |
0=4−8s⇔4=8s⇔s= |
| znalazłeś jedną wartość s dla której A∊drugiej prostej. |
| | 2 | |
Można też inaczej.
17 sty 17:04
Mila:
Wniosek: proste pokrywają się.
17 sty 17:10
kyrtap: czyli wektory równoległe i jeśli jeden punkt wspólny należy do drugiej prostej stąd wszystkie
punkty należą do drugiej prostej zatem proste pokrywają się tak
17 sty 17:15
kyrtap: .....równoległe jeśli .....
17 sty 17:16
kyrtap: sory to pierwszy komentarz dobry o 17:15
17 sty 17:17
Gray: Jeżeli uwielbiasz algebrę liniową można i tak: każdy punkt jednej prostej, jest też punktem
drugiej. Innymi słowy, dla każde t∊R, układ równań
−2u +1= t
−3+6u = − 3t
4−8u= 4t
posiada rozwiązaniu u. Widać, że jest OK, więc proste się pokrywają.
17 sty 17:22
kyrtap: dzięki za rady im więcej sposobów rozwiązań tym wiedza staje się większa
17 sty 17:28