Całka za pomocą podstawiania
michał: Witam
Czy mógłby ktoś podać jakąś wskazowke jak policzyc te calke za pomoca podstawiania?
16 sty 23:31
pigor: np.
1+3cosx=t ⇒ −3sinxdx=dt ⇒ sinxdx= −13dt, więc
16 sty 23:37
michał: ok, ogarnelem jescze jeden przyklad mam, tez za pomoca podstawiania, ale nie wychodzi mi wynik,
moze ktos powiedziec co za t powinienem podstawic?:
17 sty 00:20
Godzio:
1 + ex = t4 ⇒ ex = t4 − 1
exdx = 3t3
17 sty 00:22
Godzio: exdx = 3t3dt
17 sty 00:22
michał: robie twoim sposobem, ale i tak cos zle wychodzi, tzn jestem w tym miejscu i nie iwem co dalej:
Chodzi mi ze nie wiem co podstawic za t
7
17 sty 00:45
Godzio:
t = 4√1 + ex
t7 = (4√1 + ex)7
17 sty 00:51
michał: dzieki
17 sty 01:53