DOWÓD NIERÓWNOŚCI ALGEBRAICZNEJ
maciekmaciek: zadanie zakłada, że liczby są dodatnie, nalezy wykazać poniższą nierówność
a/b + b/c + c/a ≥ 3
pomoże ktoś?
16 sty 23:01
PW: Jeżeli znasz nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną (tu dla trzech składników),
to dowód jest banalny.
16 sty 23:15
maciekmaciek: a jak wygladałoby przeksztalcenie tej nierówności na postać w zadaniu?
16 sty 23:19
PW: Odwrotnie, do sumy trzech liczb występujących w zadaniu stosujemy twierdzenie − nierówność
między średnimi. Jeżeli nie pasuje to, że nie mamy średniej arytmetycznej, to ją sobie zrób
dzieląc przez 3.
16 sty 23:23
Saizou :
udowodnij sobie coś takiego
| x+y+z | |
| ≥3√x+y+z dla x,y,z>0 (jest to nierówność średnich AM≥GM dla 3−składników) |
| 3 | |
| | a | | b | | c | |
a potem podstaw x= |
| , y= |
| , z= |
| |
| | b | | c | | a | |
16 sty 23:24
maciekmaciek: dzięki wielkie
16 sty 23:24
pigor: ... , z nierówności między średnimi
a ≥g w tym przypadku masz np. tak :
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ab + bc + ca ≥ 3 3√ ab * bc * ca = 33√1= 3 ,
przy czym równość zachodzi gdy a=b=c.
16 sty 23:27
5-latek: A bez nierownosci jak to zrobic ?
17 sty 00:19