Granice o funkcji
mod: Proszę o przedkolokwiową pomoc

Oblicz granicę funkcji (limes, n dąży do
∞)
| | 1 | | 1 | |
a) lim 3 |
| + |
| − gdzie wartości po trójce to potęga trójki, nie wiem czego, |
| | n | | 2 | |
nie zapisało mi tak.
Z góry dziękuje za odpowiedź
16 sty 22:18
mod: w drugim przykładzie 3+n/3n to też potęga dwójki
16 sty 22:19
Saizou :
lim
n→+∞3
1/n+1/2 tak

oraz
lim
n→+∞2
3+n/3n
16 sty 22:20
mod: 1/2 w pierwszym przykładzie to kontynuacja potęgi, drugi dobrze
16 sty 22:23
Eve: 31/n+1/2=3(2+n)/2n=3(2/n+1)/2
16 sty 22:24
Eve: 2(3+n)/3n=2(3/n+)/3
16 sty 22:28