Prawdopodobieństwo.
Martiminiano: Dobry wieczór, proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku zadanek z obliczania prawdopodobieństwa z
zastosowaniem kombinatoryki.
Pierwsze z nich: Z jakim prawdopodobieństwem Izydor zatańczy na studniówce poloneza z
Jolką, jeżeli w ich klasie jest 18 uczniów i 18 uczennic, a dobór w pary jest przeprowadzany
losowo?
| | 1 | | 1 | |
Mi wciąż wychodzi |
| , a w odpowiedziach podają |
| . |
| | 324 | | 18 | |
16 sty 21:47
Saizou :
no bo poloneza tańczy z uczennicą a nie z uczniem

no chyba że lubi chłopców to może tańczyć z chłopakiem
16 sty 21:49
Martiminiano: | | 1 | | 1 | |
No co ty nie powiesz? |
| "trafienia" na Izydora i Izydor ma |
| szansy |
| | 18 | | 18 | |
trafienia na Jolkę...
16 sty 21:55
Saizou :
ale dlaczego wybierasz Izydora, przecież on jest dany, a do niego możemy dopasować 1 z 18
dziewczyn
16 sty 22:02
Eta:
On szuka , który to Izydor?

( a może jest dwóch Izydorów?
16 sty 22:04
Martiminiano: Ach w ten sposób... Dziękuję.
W takim razie drugie: Dziesięć osób wybrało się na biwak nad jeziorem. Po przyjeździe cztery z
nich wzięły się za ustawianie namiotów, a pozostali postanowili pójść do lasu po chrust na
ognisko. Z jakim prawdopodobieństwem Julka − jedna z uczestniczek biwaku − pójdzie po chrust,
| | 3 | |
jeżeli podziału na grupy dokonano losowo? Odp. to |
| . |
| | 5 | |
16 sty 22:06
Martiminiano: Oj tam
16 sty 22:07
Martiminiano: Przy okazji pytanie. Jeśli mam np. takie zadanie: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy
ze zwracaniem trzy razy po jednym elemencie. Wylosowane liczby ustawiamy w ciąg w
kolejności losowania. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosowane liczby utworzą
| | 1 | |
ciąg geometryczny o ilorazie |
| lub 3. |
| | 2 | |
W takim przypadku bardzo łatwo po prostu wypisać sobie zdarzenia elementarne
sprzyjające zajściu zdarzenia. Czy przy wypisywaniu tego powinien pojawić się jakiś komentarz?
16 sty 22:25
PW: "Losowy dobór w pary" jest tu pojęciem mylącym, jak widać. Lepiej by było powiedzieć "partnerkę
dla chłopca dobiera się losowo".
Gdyby chciał rozważać wszystkie możliwe pary (jest ich rzeczywiście 18
2 = 364), to trzeba
wziąć pod uwagę, że
nie jest to przestrzeń zdarzeń elementarnych Ω. Zdarzeniem
elementarnym jest 18−elementowy zbiór par, w którym pierwsze elementy stanowią zbiór
wszystkich chłopców, a drugie elementy − zbiór wszystkich dziewcząt.
Wszystkie podręczniki
uczą:
najpierw skonstruuj przestrzeń zdarzeń (
zbuduj model matematyczny), a potem dopiero licz.
Moim zdaniem dobrym modelem losowego doboru w pary jest 18−elementowa permutacja. Chłopcy stoją
sobie w rzędzie w kolejności według listy z dziennika, a dziewczęta dobieramy do nich w sposób
losowy. Wynikiem losowanie jest więc każda permutacja zbioru dziewcząt, jest tych permutacji
18!
|Ω| = 18!
Zdarzenie A − "Izydor i Jolka znaleźli się w jednej parze" składa się z
|A| = 1·17!
zdarzeń (Izydor i Jolka − 1 możliwy sposób, pozostali w tym samym tańcu mogą być dobrani na 17!
sposobów).
16 sty 22:33
Martiminiano: Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
16 sty 22:36
PW: No to teraz odpowiedz − jaka jest przestrzeń zdarzeń w zadaniu o Jolce w chruście? Wynik to
wynik, nawet mnie nie interesuje, ale co jest modelem matematycznym zdarzenia elementarnego?
16 sty 22:39
Mila:
22:06
| |
=210 liczba wyborów 6 osób z 10. |
| |
| |
=2*7*9 − liczba wyborów grup 5 osobowych ( dołączy Julka) |
| |
16 sty 22:40
PW: Licho weźmie, znowu się pomyliłem − to była Julka, ta Jolka z balu nie łazi po lesie "za
chrustem".
16 sty 22:46
Martiminiano: Zdarzeniem elementarnym jest wybór 6 osób spośród 10. Nie interesuje nas ich kolejność, więc do
| | | |
ich zliczenia można wykorzystać kombinację. | |
| | |
A−"Julka pójdzie po chrust" − znajduje się w losowo wybranej szóstce.
Hmm... model matematyczny. Może urny? Do pierwszej z nich wrzucam Julkę jako, że musi znajdować
się w 6. A z drugiej urny dobieram do niej 5 losowo wybranych osób. Możliwości dobrania 5 osób
| | | |
do Julki jest | , zatem możemy utworzyć 126 grup sześcioosobowych, w których będzie |
| | |
znajdowała się Julka.
16 sty 22:56
Martiminiano: Mila, bardzo dziękuję
16 sty 22:57
Martiminiano: Próbowałem nauczyć się tego wszystkiego sam, Twoje uwagi
PW są bardzo cenne.
Dziękuję, na pewno będę z tego korzystał
16 sty 22:59