matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosta całka
lenovo:
∫x*
√
x
2
+16
dx Czy wynik tej całki to 1/3
√
{x
2
+16}
3
+ C ?
16 sty 21:46
Eve:
4
a nie przypadkiem
?
3
t
3/2
2∫t
1/2
=2
3/2
16 sty 22:07
lenovo:
No nie bardzo
bo 1/2 wyciagamy przed całkę a nie 2. Przy podstawieniu wychodzi 2xdx=dt czyli xdx=1/2dt. Tak myślę, ale moge sie mylic.
16 sty 22:15
Eve:
upsss, faktycznie, mój błąd, ale wybaczam sobie o tej porze
to jednak 1/3 będzie
16 sty 22:18
lenovo:
haha
nie szkodzi, wazne ze zadanie dobrze
16 sty 22:20
Eve:
16 sty 22:32