matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja
5-latek:
Dla f(x)=x
2
+1 rozwiaz rownanie a) f(x)=f(x+1) x
2
+1=(x+1)
2
+1 x
2
+1= x
2
+2x+2
1
−2x−1=0 to −2x=1 to x=−
2
b) f(−x)=f(2−x) (−x)
2
+1=(2−x)
2
+1 x
2
+1= 4−4x+x
2
+1 4x−4=0 to x=1
16 sty 21:27
Eve:
16 sty 21:31
5-latek:
16 sty 21:31