pilnie potrzebuje na jutro -EGZAMIN
Regina: funkcja wielomianowa w(x) = ax3+bx2+cx+d, gdzie a≠0, ma trzy miejsca zerowe −2,1 oraz 4, zaś
dla argumentu −1 przyjmuje wartość −10. wyznacz wartości współczynników we wzorze funkcji w, a
następnie rozwiąż nierówność w(x)≤x2+x−2.
16 sty 20:57
Saizou :
jeśli ma 3 pierwiastki to możemy skorzystać z postaci iloczynowej
W(x)=a(x+2)(x−1)(x−4) oraz W(−1)=−10 z tego obliczysz a, potem wszystko mnożysz i masz
współczynniki
16 sty 21:02
Regina: A czy mogłabym liczyc na rozwiazanie −męcze sie nad tym 3 dni i nie mogę tego zrozumiec wogole
a jutro musze to zaliczyc przy tablicy inaczej mnie nie przepuszcza
PROSZE O POMOC
16 sty 21:12
Saizou :
włóż trochę pracy, masz do obliczenia
W(−1)=−10 i podstawiasz za W(x)=−10 a za x=−1
zatem
−10=.... i wyliczysz a
16 sty 21:14
Regina: wyszło mi A = −1
B=3
C=6
D= −8
CZY MOZESZ sprawdzic czy jest ok
Ale nad tym drugim to naprawde nie pojmuje zadanie rozwiaz nierównosc
16 sty 21:24