granica
wrrr: oblicz granicę
lim (n dązy do nieskończoności) √2n (2cos (πn/4) )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2n
22 lis 10:59
Basia:
−1≤cosx≤1
−2≤2cos(nπ/4)≤2
| | 1 | | 2cos(nπ/4 | | 1 | |
−2* |
| ≤ |
| ≤2* |
| |
| | 2n/2 | | 2n/2 | | 2n/2 | |
stąd z tw. o trzech ciągach
czyli wracając do szeregu warunek konieczny zbieżności jest spełniony
ponieważ jest to szereg o wyrazach dodatnich można zastosować kryterium porównawcze
| | 1 | |
∑ |
| jest zbieżny, bo √2>1no to i Twój szereg jest zbieżny |
| | (√2)n | |
22 lis 13:54
wrrr: ale tu mam obliczyć granicę a nie szereg....
22 lis 15:15
wrrr: ale tu mam obliczyć granicę a nie szereg.... i nie rozumiem tego pierszego działania

/
22 lis 15:16
Basia:
ale w drugim zadaniu masz ten szereg;
tu jest błąd
u
n nie muszą być dodatnie, ale |u
n| tak i szereg jest bezwzględnie zbieżny
| √a | | a1/2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| a | | a | | a1−1/2 | | a1/2 | | √a | |
u Ciebie a = 2
n
22 lis 15:29
wrrr: mozesz mi podac gg.. bo nie rozumiem tego szeregu.... w ogóle

to trzeba rozpatrzyć chyba
jakoś odnowa

proszę..... a nie skrócą sie pierwiastki w szeregu
22 lis 15:40
wrrr: chodzi o to że w szeregu dzielimy przez pierwiastek wiec będzie inaczej niż tu
22 lis 15:44
wrrr: bo tu dzieliliśmy przez zwykla liczbe bez pierwiastka
22 lis 15:50
wrrr: 
22 lis 18:50
Basia: No to masz tam źle napisany wzór szergu.
Napisz treść obu zadań porządnie jeszcze raz w tym poście.
Postaram się jakoś Ci to wytłumaczyć.
Nie używam gg.
22 lis 19:16
Basia: Teraz wybywam. Wrócę około 23:00
22 lis 19:22
wrrr: granica jest taka jak tu widać że dzieli się to wszystko przez 2n
co do szeregu to jest tak
∑ gdzie n=0 √2n (2cos (πn/4) )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√2n
23 lis 07:08
wrrr: nie wiem czemu pani tam w szeregu napisała
1
∑ −−−−
√2n
23 lis 07:10
Basia: Bo albo nie dopatrzyłam, albo myślałam, że to za proste i że jest błąd w zapisie.
| | a*b | |
No bo po co pisać |
| , jeśli wiadomo, że a musi się skrócić. |
| | a | |
Tu skraca się
√2n i zostaje
u
n = 2cos(
nπ2)
lim{n→+
∞) u
n nie istnieje czyli nie jest spełniony warunek konieczny zbieżności szeregu,
czyli szereg jest rozbieżny.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Jeśli chodzi o granicę to już ją policzyłam na mocy tw.o trzech ciągach
Napiszę jeszcze raz
| √2n | | (2n)1/2 | | 2n/2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2n | | 2n | | 2n | | 2n−(n/2) | | 2n/2 | |
dla każdego x∊R −1≤cosx≤1
czyli
−1 ≤cos(
nπ4) ≤ 1 /*2
−2 ≤ 2cos(
nπ4) ≤ 2 /:2
n/2
| −2 | | 2cos(nπ4) | | 2 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2n/2 | | 2n/2 | | 2n/2 | |
to
czyli
| | 2cos(nπ4) | |
0 ≤ lim |
| ≤0 |
| | 2n/2 | |
czyli
23 lis 12:22
JK9: Oblicz całkę x3−1/x3−5x2+6x
21 lut 09:03