Zbadaj przebieg zmienności
john2: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = x
2 − 4|x| + 3
Proszę o sprawdzenie.
Być może da się szybciej, odbijając wykres względem osi OY, ale zależy mi na tym, żeby mi ktoś
powiedział, czy robię to poprawnie w ten sposób.
| | ⎧ | x2 − 4x + 3 dla x ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | x2 + 4x + 3 dla x < 0 |
|
1) Dziedzina.
x (−
∞,
∞)
2) Miejsca zerowe.
x
2 − 4x + 3 = 0 lub x
2 + 4x + 3 = 0
(x − 3)(x − 1) = 0 lub (x + 3)(x + 1) = 0
x
1 = −3
x
2 = −1
x
3 = 1
x
4 = 3
3) Asymptoty.
Pionowych brak.
Poziome:
| | x2 − 4x + 3 | | 3 | |
limx−>+∞ |
| = limx−>+∞ (x − 4 + |
| ) = +∞ |
| | x | | x | |
| | x2 + 4x + 3 | | 3 | |
limx−>−∞ |
| = limx−>−∞ (x + 4 + |
| ) = −∞ |
| | x | | x | |
Brak ukośnych.
4) Monotoniczność i ekstrema.
1. dla x > 0 (nie wiem, czy mogę napisać x ≥ 0, jeśli nie badałem pochodnej w zerze)
f(x) = x
2 − 4x + 3
f'(x) = 2x − 4
Sprawdzam, kiedy f'(x) = 0
2x − 4 = 0
x = 2 kandydat na ekstremum
Sprawdzam, kiedy f'(x) > 0
x > 2
Sprawdzam, kiedy f'(x) < 0
x < 2
Funkcja maleje w przedziale x ∊(0,2)
Funkcja rośnie w przedziale x∊(2,+
∞)
Funkcja osiąga minimum lokalne w punkcie (2, −1)
2. x < 0
f(x) = x
2 + 4x + 3
f'(x) = 2x + 4
Sprawdzam, kiedy f'(x) = 0
2x + 4 = 0
x = −2 kandydat na ekstremum
Sprawdzam, kiedy f'(x) > 0
x > −2
Sprawdzam, kiedy f'(x) < 0
x < −2
Funkcja maleje w przedziale x ∊(−
∞,−2)
Funkcja rośnie w przedziale x∊(−2,0)
Funkcja osiąga minimum lokalne w punkcie (−2, −1)
3. Badam istnienie ekstremum w punkcie x = 0
Jak stwierdziłem wyżej:
Funkcja rośnie w przedziale x∊(−2,0)
Funkcja maleje w przedziale x ∊(0,2)
Sprawdzam ciągłość w punkcie x = 0
lim
x −> 0 x
2 − 4|x| + 3 = 3
f(0) = 3
Funkcja ma maksimum lokalne w punkcie (0,3)
5) Wklęsłość, wypukłość, punkty przegięcia.
1. x > 0
f''(x) = 2
Funkcja jest ∪ dla x > 0
2. x < 0
f''(x) = 2
Funkcja jest ∪ dla x < 0
Brak punktów przegięcia
6) Tabela.
x | (−
∞, −2) | −2 | (−2, 0) | 0 | (0, 2) | 2 | (2, +
∞)
y''| + | + | + |

| + | + | +
y'| − | 0 | + |

| − | 0 | +
y| ∪ ↘ | MIN | ∪ ↗ | MAX | ∪ ↘ | MIN | ∪ ↗
− 1 3 −1
Nie wiem, co zamiast tych pytajników napisać.