przekształcenie
kasia: Ktoś może wie jak przekształcić wzór aby obliczyć aw?
| | um*C*k*aw | |
um= |
| |
| | (1−k*aw)[1+(C−1)k*aw)] | |
16 sty 20:24
Eve: najpierw mnożymy obustronnie przez mianownik
16 sty 20:29
kasia: (1−k*aw)[1+(C−1) k* aw)] = C*k *aw
16 sty 20:39
Eve: czyli nie ma warunków na u i m?
teraz pomnóż te nawiasy po lewej
16 sty 20:43
kasia: nie umiem tego wymnożyć
16 sty 20:50
Eve: weźmy dla uproszczenia aw=x
(1−kx)[1+Ckx−kx]=Ckx
dalej ty
16 sty 20:51
kasia: 1+Ckaw−kaw−kaw−Ckaw2+kaw2=Ckaw
16 sty 20:58
Eve: przenieś Ckaw na lewo i poredukuj
16 sty 21:00
kasia: 1−2kaw−Ckaw2+kaw2=0
16 sty 21:03
Eve: teraz z dwóch ostatnich Ck2 przed nawias
16 sty 21:05
kasia: ck czy ck2?
16 sty 21:13
Eve: Ck2 bo masz C(kaw)2
16 sty 21:15
kasia: 1−2kaw−Ck2(aw2−?
16 sty 21:19
Eve: nie,
k2(C−1)(aw)2 ma byc po wyłączeniu
16 sty 21:21
Eve: napisze tak:
1−2kaw−Ck2(aw)2+k2(aw)2=0
−(aw)2(Ck2−k2)−2aw+1=0/*(−1)
(aw)2k2(C−1)+2kaw−1=0
16 sty 21:29
kasia: i co dalej?
16 sty 21:33
Eve: wg mnie należy policzyć Δ, załozyc, że to ma 1 rozwiazanie, wtedy Δ=0
albo ma 2 rozwiązania i wtedy Δ>0
16 sty 21:36
kasia: dziękuję
za pomoc
16 sty 21:45
Eve: nie ma sprawy, tylko dla Δ=0 wychodzi fałsz
16 sty 21:49