zbieznosc szeregu
toznowuja: Mam okreslic zbieznosc szeregu na podstawie kryt porownawczego od n=1 do nieskonczonosci
∑(√n−4√n2−n) dochodze do tego n/[(√n+4√n2−n)(n+√n2−n)]\
czy tutaj szacujac w strone rozbieznosci czyli zmniejszajac ulamek moge za pierwiastki
podstawic n? czy nie bardzo
16 sty 20:14
Gray: W mianowniku możesz pousuwać pierwiastki, tj.
√n≤n,
4√n2−n≤n
2−n, itd. Ale w ten sposób
nie pokażesz tego, co chcesz. A może w ten sposób:
| n | | n | | n | |
| ≥ |
| = |
| = |
| (√n+4√n2−n)(n+√n2−n) | | (√n+4√n2)(n+√n2) | | 2√n(2n) | |
16 sty 22:14