Obliczyć pochodną funkcji
lenovo: Obliczyć pochodną funkcji f(x)=ex+sin4x
16 sty 19:20
lenovo: Zrobiłem to tak:
ex*esin4x + ex*1/4*esin4x
ex+sin4x+e1/4x+sin4x
16 sty 19:23
Eve:
ex+sin2x*(x+sin4x)'=e...*[x'+(sin4x)']=...
16 sty 19:23
lenovo: Proszę o pełne rozwiazanie jakby się dało
16 sty 19:25
Eve: (x
4)'=4x
3
16 sty 19:25
Eve:
nie da się

x'=?
(sinx)'=?
16 sty 19:26
lenovo: aha czyli wynik końcowy = ex+sin4x*(1+4sin3x) ?
16 sty 19:34
Eve: a pochodna sinx
16 sty 19:37
lenovo: aha no fakt czyli zamiast sinx ma byc cosx

kurde taki łatwy przykład a w piątkowy wieczór
bieda
16 sty 19:38
Eve: nie zamiast ale *cos4x
16 sty 19:40
lenovo: Wiem

Dzieki za rozjaśnienie sytuacji !
16 sty 19:46
Eve: nmzc
16 sty 19:47