Granice ciągów
Edek: Oblicz granicę ciągów:
| | 3*2n+2−10 | |
a) an= |
|
|
| | 5+4n−1+4 | |
| | log2(n+1) | |
d) an= |
|
|
| | log3(n+1) | |
zostały mi tylko te przykłady, a chciałbym je także przeanalizować. Proszę więc o pomoc
22 lis 10:55
Edek: mógłby ktoś na to rzucić okiem ?
22 lis 18:08
Basia:
ad.a
tu chyba ma być w mianowniku 5*4
n−1
| | 3*2n*22−10 | |
an = |
| = |
| | 5*(22)n−1+4 | |
dzielimy licznik i mianownik przez 2
2n
| | 122n−1022n | | 0+0 | | 0 | |
an = |
| → |
| = |
| =0 |
| | 54 + 422n | | 54+0 | | 54 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.b
mnożymy licznik o mianownik przez
√1+2n2+
√1+4n2
| | 1+2n2−1−4n2 | |
an = |
| = |
| | n(√1+2n2+√1+4n2) | |
| −2n2 | |
| = |
| n(√n2(1n2+2)+√n2(1n2+4)) | |
| −2 | | −2 | |
| → |
| = |
| √1n2+2 + √1n2+4 | | √0+2+√0+4 | |
| −2 | | −2(√2−2) | |
| = |
| = √2−2 |
| √2+2 | | 2−4 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.c
| | −8n−1 | | −8n*8−1 | |
an = |
| = |
| = |
| | 7n+2 | | 7n*72 | |
| −8n*18 | | 1 | | 8 | |
| = − |
| *( |
| )n |
| 49*7n | | 8*49 | | 7 | |
87 > 1 ⇒ (
87)
n →+
∞ ⇒ a
n → −
∞
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.d
| | log2(n+1) | |
log3(n+1) = |
| |
| | log23 | |
| | log2(n+1) | |
an = |
| = log23 →log23 |
| | | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.e
| | log2n | | log2n | |
log8n = |
| = |
| |
| | log28 | | 3 | |
log
2n
5 = 5*log
2n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.f
a
logax = x
9
log3n = (3
2)
log3n = (3
log3n)
2=n
2
4
log2n = (2
2)
log2n = (2
log2n)
2 = n
2
22 lis 18:45
Edek: no dokładnie baśka tak samo wyszło mi w a ib jak tobie tylko, że w odp. jest a)
485 a w
b)
√2
w c)∞ a w pozostałych zgadza się

Wielkie dzięki Baśka i dobrej nocki
22 lis 20:55
Edek: no dokładnie baśka tak samo wyszło mi w a ib jak tobie tylko, że w odp. jest a)
485 a w
b)
√2
w c)∞ a w pozostałych zgadza się

Wielkie dzięki Baśka i dobrej nocki
22 lis 20:55
Edek: no dokładnie baśka tak samo wyszło mi w a ib jak tobie tylko, że w odp. jest a)
485 a w
b)
√2
w c)∞ a w pozostałych zgadza się

Wielkie dzięki Baśka i dobrej nocki
22 lis 20:56