proszę o rozwiązanie
Michał: udowodnij że w trójkącie prostokątnym suma odwrotności kwadrotów długości przyprostokątnych
jest równa odwrotności długości wysokości poprowadzonej do rzeciwprostokątnej
a , b przyprostokątne ΔABC prostokątny h
BC − wysokość opuszczona na I BC I
dalej nie wiem
16 sty 18:49
Eta:
c
2=a
2+b
2
| | a*b | | a2*b2 | |
i h= |
| ⇒ h2= |
| |
| | c | | a2+b2 | |
dokończ............
16 sty 19:10
Michał: | a2b2 | | a2b2 | |
| = |
| ⇒ a2b2 = a2b2 ⇒ L =P
|
| c2 | | c2 | |
czy dobrze
16 sty 19:21
Michał: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostakątny równoramienny o przyprostokątnych długości a
Wszystkie jego krawędzie boczne mają długość 2a Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez przeciwprostokątną podstawy i środek krawędzi bocznej przeciwległej do
przeciwprostokątnej Oblicz sinα*cosα gdzie α jest miarą kąta nachylenia oytzymanego
przekroju
do podstawy ostrosłupa
ja robiłem to zadznie ale nie otrzymałem takiego wyniku proszę o rozwiązanie
16 sty 19:30
Eta:
| | ab | | 1 | | c2 | |
a2+b2=c2 i h= |
| ⇒ |
| = |
| |
| | c | | h2 | | a2b2 | |
| | a2+b2 | | c2 | | 1 | |
L= |
| = |
| = |
| |
| | a2*b2 | | a2b2 | | h2 | |
L=P
16 sty 19:31
Michał: dziękuję bardzo
16 sty 20:38
Michał: a czy to nie jest kąt EOC bo z tekstu α jest miarą kąta nachylenia otrzymanego przekroju do
płaszczyzny ostrosłupa
16 sty 22:45
Michał: żle napisałem ma być ..... otrzymanego przekroju do podstawy ostrosłupa
16 sty 22:47