Rozwiąż równanie
Sandały Mojżesz: x+4√x+2
16 sty 18:16
Tadeusz:
... nie widzę tu równania −
16 sty 18:28
Sandały Mojżesz: powinno byc =0
16 sty 18:35
Eve: dziedzina 1
kiedy ułamek jest równy 0? 2
16 sty 18:37
Sandały Mojżesz: 21 i 20
16 sty 18:39
Sandały Mojżesz: ale co dalej?
16 sty 18:40
Eve: jaka jest dziedzina tego równania?
nie wiem z czego wynikaja twoje potęgi
16 sty 18:40
Sandały Mojżesz: dziedzina to wszystkie dodatnie liczby rzeczywiste
16 sty 18:43
Eve: | | x+4 | |
czy to jest tak: U{√ |
| } |
| | x+2 | |
16 sty 18:44
16 sty 18:45
Sandały Mojżesz: w pierwiastku jest tylko mianownik
16 sty 18:45
Eve:
to podaj mi założenia na x+2
16 sty 18:46
Sandały Mojżesz: x+2≥0
x≥−2
16 sty 18:49
Eve: pierwiastek z x+2 jest w mianowniku

więc?
16 sty 18:54
Sandały Mojżesz: mianownik musi byc rozny od zera
16 sty 18:57
Eve:
ok, to kiedy to będzie równe 0?
16 sty 18:59
Sandały Mojżesz: nigdy
16 sty 19:04
Eve: pytałam o ułamek
16 sty 19:04
Sandały Mojżesz: gdy licznik to 0
16 sty 19:07
Eve: no to kiedy x+4=0?
16 sty 19:08
Sandały Mojżesz: x=−4
16 sty 19:08
Eve:
brawo, rozwiązałeś równanie

podsumujmy D=x>2 i x≠2
x=−4
16 sty 19:10
Sandały Mojżesz: a jak to obliczyłaś
16 sty 19:14
Eve: sam obliczyłeś

przeanalizuj swoje odwiedzi
16 sty 19:17
Sandały Mojżesz: ale x może być 2 bo 2+2=4 a √4=2
16 sty 19:18
Eve: co ty piszesz? ten ułamek jest równy 0 kiedy x+4=0, sam stwierdziłeś, więc skąd to 2+2?
16 sty 19:20
Sandały Mojżesz: mam pytanie jaką ocene miałaś z matmy na semestr
16 sty 19:39
Eve: ja zawsze miałam 5
16 sty 19:41
5-latek: Budka Suflera spiewala kiedys taka piosenke
Nie wierz nigdy kobiecie
16 sty 19:45
Eve: ale to prawda

ja już, w przeciwieństwie do ciebie, nie muszę się uczyć
16 sty 19:47
5-latek: Eve 
tak naprawde to ja tez nie musze sie uczyc . Przeciez wczoraj Ci pisalem .

Za 3 dni mam urodziny i jak nie zapomne to CI napiszse ile slkonczylem juz lat
16 sty 19:54
Eve: a ja już miałam i policzyłam, że mam o wiele za dużo
16 sty 19:58
5-latek: O to tez moze jestes Koziororzec?
16 sty 20:06
5-latek: A może pomyłaś ten wynik z talią
16 sty 20:10
Sandały Mojżesz: wydaje mi się że pewnie pomyliłaś się z talią
16 sty 20:25
Eve: Koziorożec i owszem ,ale z talia to błędne myślenie
16 sty 20:28