Rozłożyć na ułamki proste - dlaczego tak?
luki: | 4x3+6x2−6x+14 | |
| =* |
| x4+2x3−4x2−2x+3 | |
rozkładamy czynniki
D
3={1,−1,3,−3}
W(1)=0
potem metodą hornera dzielimy co daje: (x
3+3x
2−x−3)(x−1) potem
D
−3={−1,1,3,−3}
W(1)=0
znowy hornera i:
(1x
2+4x+3)(x−1)(x−1)
△=4
x
1=−3 , x
2=−1
| | 4x3+6x2−6x+14 | |
i mamy *= |
| |
| | (x+3)(x+1)(x−1) | |
Dlaczego jak i po co szukamy te dzielniki, ogółem po co te działania od * do * ?
Łukasz: chyba troche źle masz końcówkę
| | 4x3+6x2−6x+14 | |
*= |
| |
| | (x+3)(x+1)(x−1)2 | |
w mianowniku szukasz tych pierwiastków ponieważ musi on być ≠0
więc z teko rozkładu możesz wyznaczyć dziedzinę
zał.
x+3≠0⇒x≠−3; x+1≠0⇒ x≠−1; x−1≠0⇒ x≠1
D=R\{±1,−3}