matematykaszkolna.pl
Standaryzacja CKE Krzysiek: Standaryzacja CKE Witam, ostatnio brałem udział w standaryzacji CKE − chyba tak to się nazywa i natrafiłem na nietypowe dla mnie zadanie. Nie jestem pewny czy dobrze zapamiętałem ale : W ostrosłupie prawidłowym ABCDS w którym w podstawie jest kwadrat, na boku |CS| umieszczono
 1 
punkt P dzielący ten bok na dwie równe połowy. Wiedząc że tangens α kąta ∠CAP wynosi

,
 3 
oblicz sinus (bądź dokładniej miarę kąta sinus nie jestem pewien) kąta nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy. Mniej więcej tak to wyglądało, możliwe że gdzieś źle zapamiętałem, więc fajnie by też było gdyby osoby biorące udział w tej standaryzacji dopomogły z treścią. Według mnie jest ona na 99% prawdziwa. emotka
16 sty 17:00
Krzysiek: rysunekrysunek dałem taki i dalej nie wiem co nie umiem zaznaczać tutaj kątów to nie zaznaczę
16 sty 17:06
Krzysiek: Ktoś coś emotka
17 sty 10:48
Janek191: Na krawędzi CS wybrano punkt P dzielący odcinek CS na połowy. Połowy są zawsze równe ! emotka Boki występują w wielokątach emotka
18 sty 08:48
daras: kiedyś słyszałem od matematyka o większej połowieemotka musi więc by i mniejsza
18 sty 09:27
Krzysiek: @Janek191 Wiem, że połowy są równe zaznaczyłem to w treści zadania żeby nie było jasne
18 sty 11:36
Krzysiek:
19 sty 18:39
Krzysiek: rysunek
 1 
tgα

3 
1 g 

=

3 d 
Δ NCS ∼ Δ MCP
 1 
skoro CP to

a więc CS to a
 2 
 1 
co więcej NM

e a to NC = e
 2 
e=d chyba tutaj wypadało by uruchomić tw. Pitagorasa AC = 2e
 3 
odcinek AM to

e
 4 
1 g 

=

3 
3 

e
4 

i tutaj już mam gdzieś stop nie wiem co by tu dalej bo jakieś głupoty wychodzą mi
20 sty 17:25
Krzysiek:
25 sty 18:19