Pochodna kierunkowa
jn45: Proszę o wskazówki:
Funkcja f jest różniczkowalna w otoczeniu punktu (x
0, y
0). Pochodna kierunkowa funkcji f w
| | √2 | | √2 | |
punkcie (x0, y0) w kierunku wersora v1=[ |
| , |
| ] wynosi 1, a w kierunku |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
wersora v2=[− |
| , |
| ] wynosi 0. Wyznaczyć pochodną tej funkcji w kierunku |
| | 2 | | 2 | |
wersora v=[1,0].
Można zrobić układ równań korzystając z definicji pochodnej kierunkowej, ale co dalej?
16 sty 16:24
Gray: W Twoim przypadka ta pochodna kierunkowa to gradf(x
0,y
0) o [1,0],
| | 1 | |
gdzie "o" oznacza iloczyn skalarny, a grad to gradient. Łatwo zauważyć, że v= |
| (v1 − |
| | √2 | |
v
2). Wyciągnij wnioski.
16 sty 16:38
jn45: | | 1 | |
Wyszło mi, że obie pochodne cząstkowe w punkcie xo, yo są sobie równe i wynoszą |
| , a |
| | √2 | |
| | 1 | |
szukana pochodna kierunkowa to |
| . Dobrze liczę? |
| | √2 | |
16 sty 17:58
jn45: Mam jeszcze pytanie: kiedy można korzystać ze wzoru na pochodną kierunkową z gradientem i
iloczynem skalarnym? Wystarczy, że funkcja jest różniczkowalna, czy są jeszcze jakieś
dodatkowe założenia?
16 sty 19:11
Gray: Wystarczy różniczkowalność.
Mój pomysł na to zadanie był taki:
| | 1 | |
gradf(x0,y0) o v = gradf(x0,y0) o ( |
| (v1−v2) = ... z własności iloczynu |
| | √2 | |
| | 1 | |
skalarnego ... = |
| [ (gradf(x0,y0) o v1) − (gradf(x0,y0) o v2) ] = |
| | √2 | |
| | 1 | | 1 | |
= z treści zadania = |
| ( 1 − 0) = |
| . |
| | √2 | | √2 | |
Ty uzyskałeś to samo, tylko niepotrzebnie traciłeś czas na wyznaczanie pochodnych cząstkowych;
przynajmniej się czegoś nauczyłeś.
17 sty 10:08