:D
matma!: ciąg (an) okreslony jest wzorem
a1=4√5
an+1−√√5+an2 ..... ( i te dwa wyrazenia sa zawarte w dużej klamrze "{ " )
wyznacz piąty wyraz tego ciagu oraz podaj wyraz ogólny an w postaci pierwiastka stopnia 4
16 sty 15:11
Eve: pod pierwiastkiem jest an−2 czy an−2?
16 sty 15:29
matma!: an2
16 sty 15:58
Eve:
i jeszcze jedno, czy tam jest an+1 − ? bo tego nie rozumiem po co są ...?
16 sty 16:10
matma!: sorki,...mam obliczone a

=a
5 a jak obliczyc teraz wzór ogólny to a
n
16 sty 16:13
matma!: ma byc tam =
16 sty 16:13
matma!: może tak: ..a
5 wyszło mi
4√125 ,..a jak z tego obliczyc a
n
16 sty 16:19
Eve: podnieś wyrażenie z an+1 do kwadratu
16 sty 16:33
matma!: wychdzi mi tak : an2= an+12 − √5... co dalej..ogólnie ma wyjsc 4√5n2
17 sty 12:13