matematykaszkolna.pl
Przeciobraz 5-latek: rysunekWitam . mam jesszce takie pytanie co do przeciwobrazu f−1 Chcialbym to naprawde dobrze zrozumiec mamy funkcje stala y=b niech b=1 lub b=0 . mamy znalezc przeciobraz na przedziale (0,1) Na zielono oznaczylem ten przedzial Skoro 0 i 1 nie nalezy do przedzialu to oznacza wedlug mnie ze te funkcje nie osiagna swoich wartosci wiec nie znajdziemy takich argumentow (xow dla ktorych watosc funkcji y=0 wynosi 0 i y=1 wynosi 1 czyli przeciobrazem dla tych funkcji w tym przedziale bedzie zbior pusty . Inaczej by sie przedstawiala sprawa gdyby byl to przedzial <0,1> wtedy zarowno dla y=0 i y=1 przeciwobrazem bedzie zbior liczb R gdzyz dla wszystkich xow wartosc y=0 wwynosi 0 i y=1 wynosi 1 .
 x 
I jeszce jedno . Jesli mam y=

dla xnie rowna sie 0 to moja funkcja bedzie wygladala tak
 x 
y=1 i wtedy przeciwobrazem f−1((0,3))= R\{0} czy dobrze mysle ?
16 sty 13:21
5-latek: Gray wczoraj tlumaczyl mi dla y=1 i dla przedzialu (0,3) dla stalych funkcji To rozumien bo y=1 lezy w tym przedziale i znajdziemy argumenty dla ktorych wartosc tej funkcji wynosi 1 . Bedzie to caly zbior R
16 sty 13:34
5-latek: Chcialbym zaznaczyc ze ma to byc myslenie ucznia z 1 klasy liceum
16 sty 13:58
5-latek: Podbijam
16 sty 15:13
Eve: słusznie, jeśli nie istnieją argumenty dla danej wartości w przedziale określoności funkcji, to przeciwobraz jest pusty jesli okreslasz dziedzinę x≠0, to dla x=0 nie ma wartości w R, może gdzies tam jest emotka więc f−1=R\{0} na twoim przedziale
16 sty 15:34
5-latek: Dziekuje Ci emotka emotka ZA jakis czas nastepne zadanka . Najgorszse sa te gdzie sa przedzialy i trzeba znalezc funkcje
16 sty 15:40
Gray: Odpowiedź na pytanie z godz. 13:21: tak emotka
16 sty 16:13
5-latek: Czesc Gray emotka
16 sty 16:28
Gray: Cześć emotka
17 sty 10:29
5-latek: Witajemotka Niedawno wstalem bo do pozna czytalem jeszcze o tych funkcjach
17 sty 10:35