matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Calka
xyz:
Hej mam problem z obliczeniem takiej całki
t
2
∫
dt
t−1
Próbowałem przez części ale mi nie wychodzi. Pomożecie?
16 sty 13:03
Bogdan:
t
2
− 1 + 1
(t − 1)(t + 1)
1
no przecież to jest
=
+
= ...
t − 1
t − 1
t − 1
16 sty 13:07
J:
t
2
−1
1
1
= ∫
dt + ∫
dt = ∫(t+1)dt + ∫
dt = ...
t−1
t−1
t−1
16 sty 13:07
xyz:
Rozumiem dzięki
16 sty 13:11