spr
mar: Prośba o sprawdzenie zadania:
Znajdź punkt w którym funkcja nie ma pochodnej
y = |x| + |x−1|
Rozwiązanie wg mnie:
−2x=1 , x∊(−
∞,0)
y= 1 , x∊<0,1)
2x−1 , x ∊<1,+
∞)
I teraz liczymy:
dla x → 0
−
| | f(0−h)−f(0) | |
lim (h→0) |
| = −2 |
| | h | |
dla x → 0
+
| | f(0−h)−f(0) | |
lim (h→0) |
| = 0 |
| | h | |
Czyli w pkt 0 nie ma pochodnej.
I analogicznie robimy dla pkt x=1.
Czy to jest poprawnie?
mar: Z tymi minusem to przez pomyłkę, oczywiście że plus.
A co do samego zapisu to właśnie nie wiedziałem jak to do końca sformułować, ale faktycznie
taki zapis ma sens

Dzięki!