Proszę o pomoc
ala: Suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155. Wyznacz te liczby.
22 lis 10:21
ala: Pomóżcie mi bo nawet nie wiem od czego mam zacząć.
22 lis 10:40
Nikka: Liczby nieparzyste to 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, ....
Mamy ciąg arytmetyczny o a1 =1 i różnicy r = 2
Ze wzory na n−ty wyraz an = a1 + (n−1)*r otrzymujemy
an = 1 + (n−1)*2
an = 2n −1 i n≥1
Trzy kolejne liczby nieparzyste to an, an+1, an+2, czyli obliczając ze wzory na an:
2n−1, 2n+1, 2n+3
Z treści zadania suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych wynosi 155 czyli:
(2n−1)2 + (2n+1)2 + (2n+3)2 = 155
4n2 − 4n +1 + 4n2 + 4n +1 + 4n2 + 12n +9 = 155
12n2 + 12n − 144 = 0 |:12
n2 + n − 12 = 0
Δ = 49
n1 = −4 lub n2 = 3
n= −4 odrzucamy bo n≥1
Ostatecznie n=3
Podstawmy w naszym ciągu trzech kolejnych l. niep. pod n liczbę 3, otrzymujemy a3, a4,
a5 czyli 5,7,9.
Spr.
52 + 72 + 92 = 155
22 lis 10:49
ala: Niby wynik wyszedł dobry ale nie rozumiem tego jak to zrobiłaś.
22 lis 11:00
Nikka: ale czego dokładnie nie rozumiesz?
22 lis 11:02
ala: ska się wzięła delta i te 5 7 i 9.
Bo ja mam to z funkcji kwadratowej. czy to jest w ten sposób obliczone
22 lis 11:10
Nikka: no przecież masz tam równanie kwadratowe do rozwiązania, czyli trzeba było policzyć Δ i
pierwiastki... proponuję przeanalizować jeszcze raz rozwiązanie
22 lis 11:11
Nikka: an = 2n − 1
an+1 = 2(n+1) −1 = 2n+1
an+2 = 2(n+2) −1 = 2n+3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n=3 czyli tymi kolejnymi liczbami są a3, a4 i a5, ze wzoru na n−ty wyraz:
a3 = 2*3 − 1 = 5
a4 = 2*4 −1 = 7
a5 = 2*5 − 1 = 9
22 lis 11:16
ala: A na samym początku co ma być

Możesz tak krok po kroku
22 lis 11:26
Nikka: masz wszystko napisane...
22 lis 11:29
Nikka: od początku do końca...proponuję powtórzyć ciąg arytmetyczny...
22 lis 11:30