proszę o pomoc
kasia: | | 32 | | 2 | |
wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego, mając dane a6 = |
| oraz q= − |
| . |
| | 27 | | 3 | |
16 sty 11:57
J:
a6 = a1*q5
16 sty 11:59
16 sty 12:00
kasia: czyli?
16 sty 12:04
J:
..podstaw i policz..
16 sty 12:11
Janek191:
| | 32 | | −2 | |
Czyli a1 = a6 : q5 = |
| : ( |
| )5 = |
| | 27 | | 3 | |
16 sty 12:12
kasia: mógłby ktoś już to skończyć ? bardzo proszę
16 sty 12:16
daras: kończ aśćka wstydu oszczędź
16 sty 12:36
Janek191:
Dzieci w podstawówce umieją to policzyć :
| | 2 | | 2 | | 25 | | 32 | |
( − |
| )5 = − ( |
| )5 = − |
| = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 35 | | 243 | |
więc
| 32 | | 32 | | 32 | | 243 | | 243 | |
| : (− |
| )= |
| *( − |
| ) = |
| = −9 |
| 27 | | 243 | | 27 | | 32 | | 27 | |
16 sty 16:11